In dit eerste deel willen we jullie begrippen uitleggen die worden gebruikt door opticiens, die met de verschillende soorten brillenmodellen en brillenontwerpen te maken hebben.
Brilmontuur
Het aanbod aan brilmonturen is enorm. Tegenwoordig zijn er brilmonturen te krijgen die gemaakt zijn van metaal, kunststof of zelfs uit een mix van deze twee. Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen de brilmonturen met volle rand, halve rand en montuurloze brillen. Welk materiaal de juiste is, hangt van je eigen voorkeur af en welke materialen je kan verdragen.
Correctiebrillen:
Onder correctiebrillen vallen alle brilmonturen die met een individuele glassterkte zijn uitgerust. Ongeacht of het gaat om een bril op normale sterkte, een leesbril of een multifocale bril, de correctiebril corrigeert een visuele beperking en zorgt voor een beter zicht.
Zonnebril
Zonnebrillen beschermen de ogen tegen Uv-stralen, die de ogen kunnen beschadigen. Om ervoor te zorgen dat de gekochte zonnebril aan de Europese veiligheidsnormen voldoet en genoeg UV-bescherming biedt, moet elke zonnebril het CE-keurmerk in de beugel hebben staan.
Aviator/ Pilotenbril:
Een klassieker onder de zonnebrillen is de pilotenbril. Het kenmerk van de Aviator zijn de druppelvormige glazen met een mooi montuur en een dubbele neusbrug. Ongeacht of het nu een metalen montuur is, zoals deze pilotenbril van Michael Kors, Ray-Ban en Prada Sport, of uit kunststof zoals de exemplaren van Tom Ford, Carrera en Gucci – met het Aviator model ga je altijd met de mode mee.
Montuurloze brillen:
Brillen zonder een montuur beschikken meestal over een terughoudend en onopvallend design. Ze zijn in het bijzonder geschikt voor smalle en tengere gezichten, aangezien het gezicht niet achter een massief montuur wordt verstopt. Met ‘montuurloos’ wordt bedoelt dat het model geen montuur rondom het glas heeft. In plaats daarvan zijn de glazen meteen met de brillenpootjes bevestigd en door een neusbrug met elkaar verbonden, zoals bijvoorbeeld bij deze Ray-Ban, of worden door een montuur aan de binnenkant bij elkaar gehouden, zoals bij dit unisex model van Versace.
Cat-eye brillen:
Een gebogen vorm die doet denken aan een vlinder of aan kattenogen, dat is het kenmerk van de cat-eye bril. Al in de jaren 50 en 60 hoorde de cat-eye bril tot de favoriete modellen bij vrouwen. Vooral goed staat de cat-eye bril bij hartvormige en ovale gezichten. Het model staat voor vrouwelijkheid en geeft de draagster een intellectuele en verleidelijke uitstraling. Tegenwoordig staat de cat-eye bril voor een vintage-look en is in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar – smal en in een kattenoog vorm zoals deze Vogue zonnebril, in gemiddelde grootte zoals deze exemplaren van Prada en Burberry, in oversize-look zoals deze modellen van Tom Ford, Dolce & Gabbana en Michael Kors of wat meer extravaganter zoals deze Versace zonnebril met gouden versieringen.
Two Tone brillen:
Modellen die onder de categorie Two Tone-brillen vallen, wijzen ongeacht hun vorm of grootte, op een kleurverloop in het brilmontuur. Bij correctiebrillen zie je vaak een klassieke kleur op het bovenste gedeelte van de bril en dat verloopt meestal transparant naar het onderste gedeelte van de bril. Ook bij zonnebrillen kan een Two Tone-bril in klassieke kleuren indruk maken, zoals dit zwart bruine model van Emporio Armani, of ook in kleurrijke kleuren zoals dit exemplaar van Polaroid.
Panto-brillen:
Vroeger was de panto-bril een symbool van het kunstenaarsbestaan, het intellect en de individualiteit- tegenwoordig is het een iconische trendbril. Het opvallende montuur en de ronde, enigszins afgeplatte glazen aan de bovenkant zijn de kenmerken van de panto-bril. De ronde vorm neemt de hardheid weg van het gezicht, daarom is het model voor met name hoekige gezichten geschikt. Maar in principe past een panto montuur bij vrijwel elk gezicht. Een echte blikvanger voor de zomer is bijvoorbeeld het exemplaar Ray-Ban Erika of deze ronde panto klassieker van Polaroid.
//www.instagram.com/p/Bj2KSrFlqAz/?hl=de&taken-by=livia_auer
Panoramabril:
De panoramabril staat bekend om zijn schijf- dan wel schild optiek. Ze is vooral te vinden in de designs van sportbrillen, zoals bijvoorbeeld bij het model Oakley Jawbreaker. Maar ook bij zonnebrillen is de panoramabril een echte blikvanger, speciaal voor diegenen die wel van opvallen houden. Met de modellen van Versace, Ray-Ban of Dolce & Gabbana maak jij zeker weten een fashionstatement.
Nylorbril:
De nylorbril wordt niet gekenmerkt door het gebruikte materiaal of een bepaalde brillenvorm, maar door de unieke bevestigingsvorm van de glazen. De glazen van de nylorbril wordt door een onzichtbare, hele dunne maar scheurbestendige nylor-draad vastgehouden, die door een moertje of een gleuf op de rand van het brillenglas loopt. Nylorbrillen zijn aan de onderkant meestal “open”, zodat de draad zich langs de onderkant van het glas uitstrekt en de glazen bij elkaar worden gehouden. Dit type bril is met name geschikt voor vrouwen en mannen met een smal gezicht, omdat het het gezicht niet bedekt.
Lorgnet:
De geschiedenis van de lorgnet gaat terug naar de 13e eeuw. Een lorgnet is een visuele hulpmiddel die met een handvat tegen het gezicht of voor de ogen wordt gehouden. De antieke exemplaren hebben meestal prachtige versieringen en kunnen met een ketting om de nek worden gedragen. Omdat vintage mode erg populair is, is een lorgnet ook een mooie accessoire buiten het operagebouw, waar het al jaren wordt gebruikt.
In het volgende deel waar we je begrippen uitleggen die worden gebruikt door opticiens, kom je meer te weten over de verschillende soorten verwerkingen van brillenglazen, welke vormen van bijziendheid er zijn en op welke begrippen jullie bij een brilmeting moeten letten.
Leave a Comment