Ook al is de wereld als het ware tot stilstand gekomen tijdens deze corona-crisis, toch draait onze planeet onveranderd voort. En dat leidt weleens tot ergernis: we krijgen onze verloren tijd waarin we zo veel gemist hebben niet zo eenvoudig terug. Onze biologische klok tikt ook onverstoord verder. We hebben nu wel de tijd om ons met dingen bezig te houden die anders in ons dagelijks leven ondergaan. Of zelfs met onderwerpen, die anders slachtoffer zijn van ons uitstelgedrag. Een voorbeeld van zo een onderwerp is voor elke mens boven de 30 de gezichtsscherpte of het gezichtsvermogen.
Voor al wie toch wat minder dartel is dan een jonge hinde en met melancholie terugkijkt naar zijn jeugd heeft ook niet veel over voor het woord ouderdomsverziendheid. Traditioneel zijn eerder vrouwen gevoelig als het om het thema leeftijd gaat, terwijl mannen trots op hun bierbuik slaan (we halen beide clichés aan, fair tegenover beide groepen). Maar valse trots is echt niet wat je zoekt als het om de ogen gaat. Vooral omdat het compleet normaal is dat als ons organisme voortdurend verouderd ook onze ogen niet gespaard blijven.
Maar je moet jezelf niet direct een omaatje of opaatje voelen: al vanaf het 35. levensjaar kunnen de eerste verschijnselen van ouderdomsverziendheid hun intrede doen. Symptoom van wat in vaktermen “presbyopie” wordt genoemd is het met toenemende leeftijd wazig zien van dingen in de nabije omgeving. Wat met zijn Latijn-Griekse vakterm klinkt als een ziekte is niets meer dan een normaal fenomeen dat gepaard gaat met ouder worden. Maar dat verlies van scherpstellingsvermogen voor dichtbij kunnen we vandaag de dag heel makkelijk behelpen.
Wie heeft er een leesbril nodig?
Heb ik/moet ik/zou ik…? Veel mensen worstelen met het onderwerp leesbril. Er zijn dan ook veel vragen die ze zichzelf stellen. Sommige kunnen op een duidelijke en eenvoudige manier worden beantwoord, bij andere vragen moet men zich gewoon zelf een beeld vormen. Wat altijd helpt, is een oogmeting doen. Wie niet zeker is of het nu toch eens tijd is voor een bril, die kan eenvoudigweg bij de opticien of de oogarts langs en laten testen, welke dioptrie men nodig heeft.
De dioptrie is de maateenheid voor de brekingssterkte van een lens. Ze dient ervoor om te definiëren hoe sterk een brilglas of een lens het licht moet breken om het oog weer scherp te laten zien. Het probleem met de dioptrie-waarden is in dit geval dat deze niet constant blijven. Wie een keer bij een oogmeting te horen kreeg dat alles in orde was, kan een paar maanden later al een heel ander resultaat krijgen. De waarden zijn steeds individueel en kunnen in onderling verschillende mate (snel) veranderen. Het is ook een sluipende verandering. Wie vandaag alles zonder problemen kan lezen, die kan bij de volgende keer als men een boek wil lezen, toch te maken krijgen met wazige of “dansende” letters. (Als we ervan uitgaan dat we allemaal zo luie lezers zijn als van de “generatie Netflix” wordt beweerd)
Hoe goed en goedkoop zijn die leesbrillen?
Een oplossing hiervoor hoeft niet veel geld te kosten. Maar laat je best ook niet door al te goedkope prijzen verleiden. Want de gezondheid van onze ogen is veel meer waard dat een koopje in een discounter. De “kant-en-klare leesbrillen” van de kassa aan de supermarkt kosten slechts een paar euro, maar zoals hun naam belooft zijn het geen brillen die aan jouw individuele behoeften zijn aangepast. Voor veel brildragers is het zelfs nefast om zich aan zo’n bril te wagen.
Wie met de vraag “moet ik nu een bril?” zit en op een verstandige manier wil omgaan met het onderwerp, zoekt best een opticien op of kijkt online, om een individueel aangepaste leesbril te laten maken. Want probleemloos lezen is enkel mogelijk als de brilglazen op de exacte dioptrie-waarden van de ogen zijn afgestemd. En die waarden kunnen nogal wat verschillen tussen het linker- en het rechteroog. Als je op zoek bent naar een “echte leesbril”, dan zijn online-opticiens zeker een goede keuze, aangezien ze vaak een groot aanbod aan stijlvolle leesbrillen hebben, wat bij een fysieke winkel vaak minder het geval is.
Edel-Optics hecht als een van de grootste webshops voor premium-brillen veel waarde eraan, niet alleen klassieke leesbrillen, maar echt stijlvolle accessoires aan te bieden. Zo vind je in ons assortiment modellen in alle vormen, kleuren en materialen. Of het nu hoekig of rond, een randloze bril of met een volle rand, zwart of wit, kunststof of metaal is. Onder het motto “SEE AND BE SEEN” hebben wij voor jou niet alleen een hulpmiddel dat simpelweg het lezen vereenvoudigt, maar ook fashion-accessoires, die jouw look echt perfect maken. Indien nodig ook met blue light filter voor de computer of volledige UV-bescherming en altijd met originele brillenkoker en poetsdoekje.