Het zijn tijden, zo in het midden van een pandemie… Het is 17.04.2020 en Nu.nl schrijft “Waarom wel of geen mondkapje dragen tegen het coronavirus”. In buurlanden België en Duitsland wordt het dragen van een mondkapje in sommige gevallen sterk aangeraden. In Nederland ligt dat anders. De overheid heeft geen advies voor het dragen van mondkapjes gegeven. Toch zijn er ook bij ons heel wat mensen die gewoon niet zonder mondkapje kunnen.
Voor iedereen geldt in ieder geval “safety first!”: zeker 1,5 meter afstand houden en handen wassen. DIY-ers over de hele wereld hebben de laatste weken al heel wat in het werk gesteld om op creatieve wijze het tekort aan bescherming met zelfgeprinte vizors en handgemaakte mondkapjes aan te vullen. Maar hoe compatibel zijn deze creaties voor brildragers? Je kent het wel van de natte en koude wintermaanden: je bent bij dat rotweer gewoon blij om even in de warmte te kunnen schuilen. Maar in plaats van eindelijk ervan te kunnen genieten dat je onder je mutsrand vandaan kan en weer je complete gezichtsveld terug hebt, zie je niets dan waas. Bedankt, beslagen bril. We zien er dus niet alleen wat bedeesd uit, we zijn het in het slechtste geval ook. Datzelfde gebeurt als je een mondkapje opzet: er ontwijkt warme, uitgeademde lucht naar boven en zet zich vast op onze brilglazen. Foggy fail!
Woop-woop! That’s the advice of da police!
Maar er zijn zeker wat trucjes die je kunnen helpen. De wereld kijkt hiervoor vooral naar Japan, waar de “vrienden en helpers” van het Tokyo Metropolitan Police Department al eind januari volgende tips voorstelden:
- Vouw je mondkapje zo dat je het bovenste kwartje naar binnen plooit. Zo wordt de opstijgende lucht op weg naar je bril in de plooi tegengehouden.
- Neem een zakdoek en vouw hem tot een langwerpige rechthoek. Leg deze aan de binnenkant van het mondkapje op de plaats waar je bril zit. Dit is een goed alternatief bij stoffen mondkapjes die niet geplooid kunnen worden.
//twitter.com/kirk2_thegod/status/1222705041678581760?s=20
Bij de gebruikelijke medische mondkapjes is, kan je best de draad die boven in het mondkapje vastgenaaid is aan de eigen gelaatsvorm aanpassen. Daarvoor zet je het mondkapje op en druk je de draad vast aan je neusbrug en jukbeenderen. Als het kapje daardoor vast genoeg zit, zou er geen (of tenminste uiterst weinig) ademlucht naar boven mogen ontsnappen.
In dit filmpje wordt een andere methode voorgesteld. Het kan blijkbaar helpen je bril vooraf met zeep te wassen. Als je je bril met zeep hebt ingewreven en afgespoeld, moet je ze enkel nog afdrogen. Dan zou je ten minste voor een tijdje geen last meer van aangedampte brilglazen mogen hebben. Het dunne laagje dat na het spoelen met zeep of door het gebruik van onze Eyeshaker op de brillenglazen achterblijft, verhindert namelijk dat de druppeltjes uit de uitgeademde lucht op de glazen aandampen.
Voor welke methode je kiest, bepaal je zelf. Elk gezicht en elk mondkapje is anders en dus geldt: “try and you shall succeed”. Maar dat gaat best thuis! Kijk liefst eerst thuis of de methode die je hebt uitgekozen ook voor jou werkt. Want niets is minder leuk dan plots op de fiets of in de auto amper nog iets te kunnen zien. Dus: #staysafe, en nog beter #blijfthuis 🙂