Als het gaat om ogen, pupillen en blikken, voelen onze opticiens zich helemaal in hun element. Visuele beperkingen en astigmatisme maakt deel uit van de dagelijkse gang van zaken in onze winkels. Maar hoe zit het met de effecten van liefde op onze ogen? Is dat een zaak voor optometristen of eerder voor cardiologen?
Nu Valentijnsdag om de hoek ligt en je cupidoboog hopelijk al strak staat, rijst de vraag in hoeverre de romantiek het venster naar de ziel opent. Wij van Edel-Optics willen je deze keer geen roze bril verkopen, maar wijden ons aan deze vragen.
Liefde op het eerste gezicht
Zij die al jarenlang bij hun huidige partner zijn, kunnen hier misschien om lachen. Anderen, die bij het eerste contact al helemaal de weg kwijt waren, zweren bij liefde op het eerste gezicht. Maar wat zit er achter?
Ten eerste moet er een factor zijn die het biochemische proces van verliefdheid op gang brengt. In feite kan een diepe blik in de ogen voldoende zijn om hormonale processen in ons organisme op gang te brengen. Studies tonen aan dat we een gezicht aantrekkelijker vinden als we direct oogcontact hebben met de persoon aan de overkant. Dit activeert zowel de gebieden die verantwoordelijk zijn voor ons gevoelsleven als de beloningscentra in de hersenen. Dit alleen is natuurlijk niet genoeg om eeuwige liefde op te roepen, maar het patroon van de hersenactiviteit dat in dit proces kan worden waargenomen, kan ook worden waargenomen bij langdurige geliefden.
Zij die op zoek zijn naar nieuwe liefde kunnen geen schakelaar omzetten om dit proces te starten, maar oogcontact helpt. Je kan het zien als de perfecte basis als het doel niet alleen is om iemand visueel te verlangen, maar om werkelijk verliefd op elkaar te worden. Want alleen als twee paar ogen elkaar ontmoeten en mekaar aan blijven kijken, kan er een glimlach ontstaan. En daarmee begint de magie. De neuronen in de orbifronale cortex (in de frontale kwab boven de oogkassen) worden actief. Zij zijn verantwoordelijk voor de besluitvorming, de beheersing van de emoties en de interpretatie van de gezichtsuitdrukkingen. Wanneer twee mensen oogcontact hebben en echt tot elkaar aangetrokken worden, “licht” dit gebied van de hersenen bij beide op, net als twee gloeilampen die met elkaar verbonden zijn.
Grote ogen trekken
Een verliefd stel is te herkennen aan het feit dat hun ogen volledig gericht zijn op de andere persoon. De pupillen worden opvallend groter. “De hersenen zeggen: Ik probeer meer info binnen te laten”, legt Stefan Verra uit, een expert in lichaamstaal. Pupillen verwijden zich onder ander wanneer je plezier maakt of bij seksuele opwinding. In een staat van opwinding zie je plotseling de persoon tegenover je met heel andere ogen. Het motto is dus: Kijken, niet staren! Aangezien de dilatatie van de pupillen een onvrijwillige reactie van het autonome zenuwstelsel is, kan dat niet vermeden worden. Dit maakt het des te belangrijker om het oogcontact te doseren. Oogcontact is essentieel voor de communicatie. Zelfs in de meeste interacties met dieren speelt het een belangrijke rol. Op deze manier kan dreiging, interesse of sympathie worden gesignaleerd.
Laten we bij sympathie blijven. De reactie van de pupillen kan laten zien of mensen langdurig oogcontact prettig vinden of niet. Als je het uiterlijk van de ander je bevalt, worden je pupillen groter. Toch moet men niet overdrijven om te voorkomen dat de blik als starend wordt ervaren (wat eerder tot een verlies van sympathie zou leiden). Bij experimenten aan de University College London met ongeveer 500 deelnemers duurde het gemiddeld ongeveer drie seconden voordat mensen zich ongemakkelijk voelden.
Als je op Valentijnsdag op stap gaat en je graag geraakt wil worden door één van Cupido’s pijlen, onthoud dan deze drie regels:
- Je kunt niets forceren, hou je ogen open…
- Ga zeker niet staren
- Safety first 😉