De eerste dagen van het jaar breken weer aan waar het precies zo lang donker als licht is. Meteorologisch gezien is hij allang begonnen, maar het voorjaar is op 20 maart dan ook volgens de kalender aangebroken. Nu hoor je overal weer: „het ruikt naar lente!“ Mensen wagen zich weer naar buiten en zijn opgetogen. Het zijn immers de eerste milde dagen van het jaar, en men geniet van de eerste zonnestralen. De zonnebril is weer verplicht zodra je het huis verlaat. De eerste bloemen staan in bloei en iedereen is vrolijk. Zelfs mensen met een ochtendhumeur staan makkelijker op. Veel mensen hebben nu „vlinders in de buik“, het collectieve lentegevoel heerst. Maar waarom geeft de lente ons zulke mooie gevoelens? Waarom lokt het de mensen uit de huizen en krijgen we zoveel zin in het leven?
Naarmate de dagen langer worden en de mens meer aan de zon wordt blootgesteld, stelt het lichaam zijn hormoonhuishouden om. Je lichaam maakt meer endorfine, oestrogeen en testosteron aan. Bovendien wordt het buiten warmer, waardoor je luchtigere kleding draagt en de huid meer wordt blootgesteld aan de zonnestralen. Vitamine D, de zogenaamde zonvitamine, wordt dan steeds meer aangemaakt.
Nu worden we pas echt actief, want door de lange en heldere dagen wordt minder melatonine, het zogenaamde slaaphormoon, aangemaakt. Het slaap waak-ritme is daarom beter gereguleerd dan in de donkere maanden, en daarmee wordt de mini-winterslaap beëindigd. Dat zorgt ervoor dat we veel actiever zijn. We zijn vroeg in de ochtend fit en hebben meer motivatie. Ook gelukshormonen zoals serotonine worden dankzij warmte en zonlicht meer aangemaakt.
De bloeiende planten in rijke kleuren en hun geur die de lucht hangt, verhoogt merkbaar onze stemming. Dankzij de aangename temperaturen, waardoor mensen meer empathie krijgen, de hormooncocktail en de vele positieve indrukken daarom heen, voel je je beter dan ooit. Er heersen nu de beste voorwaarden om verliefd te worden, bij vele voelen de gevoelens aan als een ritje in de achtbaan.
Het begin van de lente kan ons in het begin wat overweldigen en maakt ons wat lui en moe. De omzetting van het lichaam met een tiende graad van de omgevingstemperatuur, de daaropvolgende daling van de bloeddruk en de hormonale veranderingen kunnen leiden tot de bekende voorjaarsvermoeidheid. Als jij één van die mensen bent die in het voorjaar niet zo op gang komt, hebben wij hier een paar tips voor je samengesteld:
Tip 1: De beste manier om voorjaarsvermoeidheid te voorkomen, is om al in de koude maanden regelmatig voor frisse lucht en genoeg daglicht te zorgen, dan is de omstelling niet zo moeilijk. Sportieve activiteiten en wandelingen in de vroege ochtend in het daglicht bevorderen je humeur en draagt dus bij aan het “lentegevoel”. Tegelijkertijd krijg je een goede zuurstofdouche en gaat de bloedomloop goed lopen. Kleinere gymnastiekoefeningen en gerichte oefeningen zullen je ook helpen.
Tip 2: Massages en welness-douches bevorderen de doorbloeding en zorgen ervoor dat je wakkerder bent. Het herhaaldelijk wisselen van koud naar warm water is daarbij bijzonder stimulerend.
Tip 3: Het zachte zonnelicht in de ochtend is heel goed voor je ogen. Het kan je oogfunctie verbeteren en zelfs ouderdomsblindheid matig voorkomen. Stel je ook eens vroeg in de morgen zonder contactlenzen en zoner bril op een plek in de zon. Kijk nu met gesloten ogen in de zon. Beweeg daarbij langzaam naar boven en naar onder, naar links en naar rechts. Zo schijnt het licht zacht door je oogleden. Deze oefening vijf minuten lang uitvoeren is voldoende en de vitamine D3 productie wordt op deze manier gestimuleerd.
Tip 4: Vitaminen als medicijn tegen vermoeidheid. In de winter eet men vaak niet zo vitaliteitrijk en zo raakt je vitaminevoorraad in het voorjaar leeg. Het is het beste om zo veel mogelijk fris fruit en groente te eten. In het bijzonder de vruchten die uit het zuiden komen en veel zon hebben gekregen, doen jou en je immuunsysteem nu goed, daartoe behoren bijvoorbeeld kiwi’s, ananassen en citrusvruchten.
Tip 5: De nu sterke kleuren van seizoensgebonden groente en fruit stimuleren in het voorjaar de hersenen. Je kunt een extra fijn gevoel krijgen door je kleding te veranderen in sterkere kleuren of door bloemen mee naar huis te nemen. Moed voor kleur is nu nodig.
We hopen dat je met deze tips goed en fit in het voorjaar kan starten en snel van winterslaper in zonaanbidder verandert. Want nu komt de tijd dat betekent: naar buiten gaan, zonlicht opnemen, lachen, flirten, of gewoon een goed humeur hebben. En lukt het met het lentegevoel en de roze bril nog steeds niet, dan lukt het vast de volgende keer!
Leave a Comment