Hopelijk niet! Maar spijtig genoeg kunnen we het niet helemaal uitsluiten. Wat ze zeker weten, is dat het coronavirus vooral via een druppelinfectie wordt overgedragen. Ben je te dicht in de buurt van een nies- of hoestbui van een geïnfecteerde persoon is de kans groot dat dit gemene virus zich vastzet in je keelholte en in de worst case afdaalt naar de longen. Maar er bestaat ook een reële kans dat het virus door contact met het bindvlies kan worden overgedragen. Dit is in tegenstelling tot het contact met het mond- en neusslijmvlies echter niet bewezen. Er wordt wel sterk van uitgegaan.
Het is dus beter om op zeker te spelen en ook hier onnodige risico’s te vermijden. Wees daarom uiterst voorzichtig als je contactlenzen draagt. Volgens de British Contact Lens Association zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat je als drager van contactlenzen meer gevaar loopt op infectie dan brildragers. Maar het is nog steeds een feit dat je als drager van contactlenzen je ogen twee keer per dag of zelfs vaker aanraakt om je lenzen in te brengen of eruit te halen. Doe je dit met niet grondig genoeg gewassen handen kan je contactlens het virus overdragen. Vanop je lens zit het virus gretig te wachten tot je bijvoorbeeld in je ogen wrijft en daarna onbewust de slijmvliezen in je neus of mond aanraakt.
In het geval dat de huidige veronderstellingen in de toekomst zouden worden ontkracht en een besmetting met COVID-19 via de ogen niet mogelijk is, mogen we bij dit virus de rol van de ogen echter niet onderschatten. Want er is nog steeds het gevaar op conjunctivitis, m.a.w. een bindvliesontsteking, die niet potentieel dodelijk is, maar toch zeer onaangename symptomen tot gevolg heeft. Daarbij hoort onder andere een versterkte doorbloeding van en daardoor rood bindvlies (zie foto hierboven), een verkleining van de ooglidspleet, gezwollen of tranende ogen, lichtschuwheid (dit is tijdens deze quarantaine niet zo’n groot probleem), een meervoudig samenknijpen van de ogen, een korrelig of branderig gevoel in de ogen, of soms ook hevige oogpijn. Er kunnen eveneens veranderingen in het slijmvlies of blaasjes ontstaan.
Het bindvlies van het oog is net als bij de mond en de neus een slijmvlies. Het vochtige milieu is voor virussen en bacteriën een ideale broeihaard waar ze zich makkelijk kunnen vestigen en vermenigvuldigen. Volgens CNN health zijn er rapporten uit China waaruit blijkt dat tot 3% van de met Corona besmette mensen eveneens een bindvliesontsteking hadden. Theoretisch kunnen deze mensen dus ook door traanvloeistof aan hun vingers de ziekte potentieel doorgeven.
Waarom kan een bril je tegen corona beschermen?
Je contactlenzen in hun doosje laten en in plaats daarvan gewoon je bril opzetten is al een grote stap in de goede richting. Natuurlijk zal je bril je niet perfect beschermen (het is geen veiligheidsbril zoals bijvoorbeeld het medische personeel er draagt). Als er in je nabije omgeving iemand niest of hoest en kleine druppeltjes dus in de richting van je ogen worden gestuurd, kunnen de glazen wel een soort barrière vormen. Bovendien wrijf je onbewust minder in je ogen als je een brilmontuur op je neus hebt, aangezien je het daarvoor moet afzetten. Dus: laat je contactlenzen staan en neem even je bril!