Krijg je betere ogen van worteltjes? Schaadt lezen in het donker je ogen? Iedereen kent deze en andere legendes. Maar welke van deze wijsheden zijn waar? We hebben de 7 populairste mythes over ogen op een rijtje gezet.
Je ogen in de mythe-check
7 legendes – 7 antwoorden
Mythe 1: „De verkeerde brilglazensterkte brengt je ogen schade toe“
FOUT
Een niet optimaal passende bril kan leiden tot wazig zicht of vermoeide ogen, maar dit heeft geen blijvend effect op de ogen en hun functie. Maar met een scherpe, heldere blik heb je beslist een voorsprong en daarom is correct zicht natuurlijk belangrijk. En let op: bij kinderen kan het wel gevolgen hebben voor de ogen als een bril verkeerd is afgesteld, omdat het gezichtsvermogen van een kind zich beetje bij beetje moet ontwikkelen. Hier kan een goed passende bril zelfs helpen bij het ontwikkelen van een optimale visus.
Mythe 2: „Als je worteltjes eet, krijg je goede ogen.“
JUIST
Regelmatig worteltjes eten is goed voor je ogen. Maar als je denkt dat je van jouw bril afkomt door veel wortels te eten, heb je het mis. Het gezichtsvermogen wordt alleen maar ondersteund door het eten van wortelen, doordat ze bepaalde vitaminen en voedingsstoffen bevatten. Een voorbeeld hiervan is het waardevolle bètacaroteen (vitamine A), dat het netvlies nodig heeft om goed te kunnen werken. Even goed voor onze ogen zijn echter ook bijv. boerenkool, spruitjes of spinazie. De gevolgen van een vitamine A-tekort tonen aan hoe belangrijk ze voor onze ogen zijn. Dit is bijvoorbeeld nog steeds een veel voorkomende oorzaak van blindheid bij kinderen in ontwikkelingslanden.
Mythe 3: „In het donker lezen is slecht voor je ogen“
FOUT
“Je kunt beter het licht aandoen en aan je bureau gaan zitten lezen,” zeiden mijn ouders altijd tegen me als ik me met mijn lievelingsboek onder de dekens wilde terugtrekken. En eigenlijk bestaat er tot op heden geen bewijs dat lezen bij weinig licht de ogen blijvend zou beschadigen. Het enige wat we zeker weten, is dat onze ogen veel meer moeite moeten doen als we in het donker lezen. Daardoor worden de ogen sneller moe en kan hoofdpijn optreden. Maar dat zorgt er niet voor, dat je kortzichtig wordt.
Mythe 4: „Mensen die een bril dragen zijn heel slim.“
(helaas) FOUT
Als je een bril draagt, lijken veel mensen te denken dat je bijzonder slim bent. Hoewel deze uitspraak een mooi compliment is, geldt dat niet voor iedereen die een bril draagt. Maar er is wel een verband: mensen die slim zijn, lezen gewoonlijk meer en vaker. Lezen, vooral op de computer, kan wel een negatief effect hebben op de ogen, wat er uiteindelijk voor zorgt dat je een bril nodig hebt. Het is juist daarom dat sommigen graag een bril (zonder sterkte) opzetten om “slimmer” te lijken.
Mythe 5: „Een bril maakt je ogen lui.“
FOUT
„Het dragen van een bril maakt je ogen slechter” is iets dat je vast al wel eens gehoord hebt. Maar worden je ogen inderdaad lui als je een bril draagt die hen eigenlijk zou moeten ondersteunen? Nee, een bril heeft daar geen effect op. De ogen worden er niet slechter of beter van, ook al hebben brildragers soms eventjes dat gevoel als ze hun bril afzetten.
Mythe 6: „Vooral oude mensen hebben een bril nodig.“
JUIST
Oudere mensen dragen inderdaad vaker een bril dan jonge mensen. De reden hiervoor is de „natuurlijke ouderdomsverziendheid“, die de meesten van ons vroeg of laat treft. De ontwikkeling van ametropie is echter niet noodzakelijk leeftijdgerelateerd; zelfs baby’s kunnen ametropisch zijn. Presbyopie is geen ziekte, maar een natuurlijke ontwikkeling. De lens van ons oog is verantwoordelijk voor scherp zicht op verschillende afstanden. De lens is flexibel en kan meer of minder gebogen worden (accommodatie). Als gevolg daarvan wordt het licht in het oog in verschillende mate gebroken en ziet het oog dichtbij of veraf scherp. Naarmate men ouder wordt, wordt de lens steeds minder flexibel, wat betekent dat het aanpassingsvermogen van het oog afneemt.
Mythe 7: „Je krijgt vierkante ogen van te veel TV kijken.“
FOUT
Hoe vaak hebben we dat niet moeten horen als kind? Natuurlijk is het niet mogelijk om de vorm van je ogen te veranderen, zelfs niet als je dagenlang TV kijkt. Het was ons toen al duidelijk dat dit gezegde meer bedoeld was om ons kinderen ervan te weerhouden veel televisie te kijken. Maar onze ouders hebben ons dit oude wijvenpraatje niet zonder reden verteld. Het visuele systeem van kinderen is nog in ontwikkeling en moet daarom dagelijks worden getraind. Veel beweging buiten traint onze ogen. Televisiekijken daarentegen traint het oog minder, omdat het de hele tijd maar op één punt is gericht en dit kan op termijn tot een slechtere visus leiden.